It´s my job to know

Först av allt. Gotta give cred where the cred is due.

Mika, Mihu, Mihulino, El Rey, Tölskäs Maradona, Superhjälten från Vaajakoski (ja, kärt barn har många namn) Kohonen har nått ännu en milstolpe. 500 assistpoäng i SSL! Smaka på den. Tungt är bara förnamnet. Megagrattis till innebandyvärldens ödmjukaste superstar!

Och jag håller med Matte Samuelsson i dennes hyllning till tjugonian:
- Mika är jämnt bra, bäst på träningarna och bäst på matcherna. Det är sådan han är.

Kommer osökt att tänka på ett av många klokheter som en av mina husgudar sagt:
"I play to win whether during practice or a real game. And I will not let anything get in the way of me and my competitive enthusiasm to win."

*

Allsvenskan tar nu julledigt. Ett litet bokslut med tillhörande personlig analys är väl på sin plats.

Gratulerar TT till vintermästare! Starkt jobbat av Viktor Matsenius mannar som lagt grunden till ett återtåg till SSL genom deras nästintill patenterade försvarsspel. Nu är det visserligen många om budet däruppe och jag tror att såväl Järfälla, Uppsala som Älvsjö vill ha ett ord med i den där leken. Där bakom skuggar vi, Hagunda och Granlo. Det är ruskigt tajt och borgar för en spännande vårsässe.

Hässelby, Odelberg och Sandåkern sladdar programenligt och får dessvärre kriga för ett nytt kontrakt.

Seriens odiskutabla MVP`s så här långt är duon Patrik Schantz och Patrik Andersson. Tillsammans står de för ofattbara 87% av målproduktionen för sitt Handen. Sagt det förr, men det tål att upprepas. Andersson är för bra för att inte lira i SSL.

Det är även anmärkningsvärt att 10:e placerade Odelberg har hela tre (!) spelare med i poängligans topp sju.

Inget ont om Stockholmslagen i denna serie, men undertecknad skulle mer än gärna önska att ett gäng som Granlo skulle få vinna promotion. Utan att ha nån insyn i den klubbens organisation eller ekonomi så känns bara intresset i Sundsvall som den kanske största parametern för att den klubben borde få ta steget upp i finrummet.  Jag blev oerhört imponerad av hur väl de hade paketerat sin produkt. Medelpadingarna skulle definitivt vara en tillgång i SSL.

Ser jag till egenskaper som spelkvalitet och spelskicklighet så bör förstaplatsen vikas åt Uppsala. De spelar just den typen av innebandy som jag gillar. Offensivt tänk, snabbt bolltempo och mycket fart. Modernt. Snyggt.

Därefter gillar jag Älvsjös systematik från 2-1-2 till 1-2-2 a´la U19. Ett ganska avancerat spel som kräver att lagdelarna både känner och litar på varandra. Det märks att man fått jobba intakt och ostört med i princip samma spelarmaterial oerhört länge. Och sånt ger resultat in the long run.

Nedan mina picks till höstens lag (utan att blanda in eventuella spelare från Visby IBK).

Målvakt:          
Jonas Örnefalk, Älvsjö
Ett jäkla skönt engagemang i baljan och kom dessutom ut stor i kritiska lägen mot oss.

Backar:             
Daniel Schmidt, Järfälla
Elegant back som nästa sässe återfinns där han hör hemma, dvs. i SSL.

Kevin Lieback Asp, Älvsjö
Nästa generations monsterbackar. En ny Rasmus Sundstedt if you ask me.

Center:
Martin Rustas, TT
Hög lägsta nivå. Pålitlig, stabil, smart. En center i min smak.

Forwards:
Clas Englund, Uppsala
I hysterisk sniperstim mot oss. Har näsa för målchanser och en bra direktare.
 
Patrik Andersson, Handen
Seriens absoluta suverän alla kategorier. Största gåtan är dock varför han spelar i Allsvenskan.

*

Klipper in en bild från morgonens mysfrulle med mina chicks. De är sååååå förväntansfulla och spända så här dan före dan.



*

Till sist. Var bara tvungen att damma av den här reklamklassikern för Stryket. Månne firmans bästa ever?


Med doft av plast,

Mika

Bragden i Sundsvall

Slitna hjältar på väg i buss till Nynäshamn efter en hotellövernattning i Bromma på vägen hem från Sundsvall. Kattis the chaffis har styrt oss skickligt igenom slippriga vintervägar både på upp- och nervägen. En del har nu hoppat av längs vägen för att fira jul hos sina familjer på diverse orter i Svennelandet. Vi ”gotlänningar” är dock intakta.

*

Matchen igår är inget annat än en bragd. Förutsättningarna som vi hade inför fajten, som jag berättade om tidigare, var knappast optimala. Dessutom var vi tvungna att resa oss efter underlägen rakt igenom hela matchen mot ett hemmalag som uppträdde med stort självförtroende.

Efter slutsignalen kunde jag för Andreas konstatera att den här segern var en av de absolut roligaste nånsin. Det var så underbart att se när grabbarna verkligen gav sitt allt på parkettgolvet och spelade med ett stort pumpande hjärta. Just sånt som jag tidigare kritiserat spelarna för att de visat för lite av. Vi slet och vi krigade. Och vi tog skitjobbet för varandra hela tiden. Det var ren njutning att se. Gåshud och allt det där.

För att citera min gode vän Thomas ”Brolle” Brottman på frågan varför han vunnit så mycket.
- Jag har täckt mycket skott.

Ungefär så enkelt är det egentligen. Och igår gjorde vi just såna enkla saker hela tiden. Därför besegrade vi inte bara Granlo inför deras härliga hemmapublik utan också oss själva.

*

I mina ögon är Granlo är ett jäkligt bra lag. Magnus Näsman är en jäkligt bra coach. Tycker dessutom att en idrottsstad som Sundsvall med det intresset som finns för innebandy är definitivt värda att ha ett lag i SSL.

*

På tal om Brolle så tror jag att han myser lite extra gott efter att ha spöat AIK (i vilken tur i ordningen vet jag inte) igår. Hoppas och tror att han, Mihu och Hannes får fart på Storvreta efter jul.

*

Missar dessvärre Endres hemmafajt vs Täby i eftermiddag, eftersom man då guppar på Östersjön. Gotländskorna befinner sig också lite i limbo med deras skadehelvete som bara blir värre och värre. Det är knappt så att de fick ihop två linor till den här matchen. Men. Kunde vi så kan ju Endre.

*

En komisk iakttagelse från Sundsvalls eminenta sporthall igår. Hallen är ju som bekant även hemmaborg för basketlaget Dragons. På ena kortsidan hänger tre banderoller. En är naturligtvis för deras SM-guld från 2009, men de två andra hyllar deras deltagande i SM-finaler! Vänta nu ett tag!? Det betyder ju att man saluterar silvermedaljer? Unheard of åtminstone i min värld.

*

Ikväll håller man tummarna för de svenska handbollstjejerna. Vilka brudar! Där kan vi också snacka om bragd.

 

Med doft av plast,

Mika

Glory to the brave

Fredagsmys på en buss till Sundsvall. Ett glamourliv som är så få förunnat. Vi lämnade nyss Nynäshamn och vill det sig riktigt väl så är vi uppe vid slutdestinationen lagom till midnatt.

Vi åker upp till säsongens svåraste bortafajt tilltufsade efter tre raka torskar. Lägg därtill en decimering då såväl Cap, Asscap Zetterberg som Forre tvingats kasta in handduken av olika anledningar. På pappret är det således klar fördel hemmalaget med tanke på hemmapublik, historik på några av deras lirare som spelat i IBK tidigare, form och skade- och sjukdomsläget.

Det råder ingen tvekan om att vi står mot repen från start och får försöka slugga vilt. Det är liksom vi mot hela världen just nu. Det är bara att hoppas på att en av de där Bustersagorna kan göras om just oss imorgon. Och visst är väl sånt här som är charmen med det här man håller på med?

Törs dock oavsett vad utlova rock´n´roll i alla fall från vår sida imorgon. Hoppas det faller både publiken i hallen och tittarna på webben i smaken? Glory to the brave.

*

Fick ett efterlängtat avslut på ett delprojekt på jobbet idag. Firarvärt efter fem månaders slit, helt klart. Får väl bli en champis på nästa busstopp.

*

Skyller på att tryckfelsnisse var i farten i det inlägget häromdagen. Såklart att Granlo brottade ner Järfälla och inte TT. Rätt ska vara rätt.

*

Belöningen av denna megasega fredag bör vara ett träningspass imorgonbitti. Därefter en schysst hotellfrulle. Sen bör man vara redo att slåss med björnarna som min mosters man skulle ha sagt.

*

Åh, jippii! Nu är vi äntligen i Söderledstunneln…  Inte långt kvar nu.


Med doft av plast,

Mika

Boot it & run

Första träningspasset på en dryg vecka. Jag hade faktiskt inte sett nån av spelarna sen den senaste torsken.

På lördag möter vi Sundsvallsgänget Granlo på bortaplan. En resa som startar redan på fredag och avslutas på söndag.

Hua. Det var den helgen det. Glamour. Lyx. Jet set.

Motståndarna har imponerat på mig. De är dessutom bevisligen i bra form efter att ha spöat självaste TT i den senaste omgången. Förutom den skicklige coachen Magnus Näsman förfogar man över ett helt koppel av kompetenta spelare. Nämnde Näsman är för övrigt en gammal klubbkompis till mig från The Dark Ages (läs: Hagsätra från 90-talets början).

Rykten gör sig även gällande om lapp på luckan.

Summan av kardemumman är således att vi kommer att få det hett om öronen. Och då är allt som vanligt kan man tillägga. Det bästa just nu är i alla fall att vi inte behöver försvara nåt som vi inte längre har. Det är bara att kötta på och hoppas på det bästa. Boot it & run.

*

Lucia har passerats och mina chicks räknar dagarna till julafton. Denna jul ska dock nya rutiner sjösättas. Kommer kännas helt klart annorlunda och konstigt. Brukade älska julen. Nu vet jag liksom inte. Längre…

*

Och ikväll har det statliga spelbolaget traditionsenlig julfest. Som det har snackats och laddats! Definitiv risk för övertändning på sina håll. Undertecknad avstår och undviker dock dessa partyn numera. Inte min kopp av thé längre so to speak…

*

Kom att tänka på en textrad som jag såg på Arlanda häromdagen:

”Jag är främling överallt.”

Ganska passande och tänkvärd i dessa dagar av bombdåd och annat elände.


Med doft av plast,

Mika


Landslagets sak är vår

Vilken match! Vilken idrottsupplevelse! När Mika Kohonen krutade in 1-0 i VM-finalen trodde jag taket på självaste Hartwall skulle explodera av ljudnivån från de ca 11-12 000 finska fansen.

I tio år har undertecknad pratat om finsk innebandy med respekt. Jag har haft en domedagsprofetia där jag hävdat att de inte bara kommer att komma ikapp utan att de också kommer gå förbi oss. I lördags blåstes vi av banan inför öppen ridå. Den blåvita modellen pulvriserade fullständigt den blågula. Det sved, men det  kan knappast komma som nån överraskning för oss invigda.

Förlusten handlar inte om Kent Göranssons och Ulf Hallstenssons ledarskap. Den handlar inte heller om vilka spelare som togs ut och vilka som inte togs ut. Sverige har tappat kungatronen för att vi spelar för långsamt och ålderdomligt. Vi har inte hängt med i utvecklingen. Hard facts. Jag vet.

Häng med på resonemanget nu!

There´s only so much landslagsledningen kan göra med det de har till sitt förfogande. Ansvaret för förlusten delas av alla oss klubbtränare på högre nivåer i Sverige. De flesta lagen t ex SSL spelar i princip på samma sätt. Man fokuserar på försvarsspelet genom nån form av styrspel, lurpassar ganska passivt på motståndarens misstag och försöker kontraslå. Man vill dra ned på tempot för att minimera de egna misstagen. Få lag är intresserade av att ha mycket boll i anfallsplan. Det mesta går vääääldigt långsamt förutom vid spelvändningarna.

Varför har det blivit så? Jo, för att det destruktiva spelet dessvärre ger avkastning snabbare än det konstruktiva. I jakten på kortsiktiga framgångar så har vi glömt vad det ger för långsiktig effekt på vår idrott. Dessutom krävs det kompetens- och engagemangsmässigt betydligt mindre att styra upp ett försvarsspel än vad det krävs av att skapa ett vägvinnande och idérikt anfallspel.

Lejonens styrka i sin tur ligger i ett spel med en enorm frekvens och intensitet under fötterna. Man har hela tiden press på motståndarens bollhållare oavsett var denne befinner sig på planen. Dessutom vill man alltid ge bollen till en medspelare i rörelse gärna på en- eller tvåtouch. Man vill, helt enkelt, dominera över sin motståndare genom rörlighet och aggressivitet. Det väntas och avvaktas inte. På Hardy Nilsson-språk så kan man säga att de agerar istället för att de reagerar. Pang på rödbetan. Hela tiden. Liksom.

Jag lyfter på hatten för den finska förbundskaptenens, Petteri Nykkys, fantastiska verk. Han är såklart inte ensam om skapelsen, men han har format och fullbordat visionen. Lägg därtill att han haft god hjälp magnifika spelare med t ex Mika Kohonen, Mikael Järvi och Henri Toivoniemi i spetsen. Den finska stilen innefattar dessutom en matchcoachning som överträffar allt vad jag bevittnat inom denna sport tidigare. Petri Kettunens agerande som en cool, takfast kapellmästare i båset bakom sina spelare borde fr o m nu ingå som en självklar del på alla våra tränarutbildningar. Han skapar ett professionellt lugn, harmoni, trygghet, pondus och fokus över det blåvita agerandet såväl på som vid sidan av plan.

Nu är vi där. Distanserade av våra östra grannar. Dessutom är Schweiz och Tjeckien i princip ikapp. Goda råd är dyra inför kommande VM om två år. Vi bör omedelbart sluta med att leta syndabockar. Kent och Ulf behöver allas vår hjälp och stöttning.  Och till alla klubblagstränare vill jag säga följande:

Landslagets sak är vår. If you are not part of the solution, you are part of the problem.


Med doft av plast,

Mika


Jag = Darth Vader!?

Måste börja med detta. Kompisen M:s kids hade en skön diskussion härommorgonen. 6-årige storasyrran frågade 4-årige lillebrorsan ifall denne visste vad Prinsessan Leias (tillika namnet på min yngsta) mamma heter. Grabben funderade en stund och svarade sedan:
- Jag vet inte, men pappan heter i alla fall Mika!

Så nu vet du det ifall du undrat. Undertecknad är med andra ord inte bara Leias utan också Luke Skywalkers pappa. Det gör ju mig i så fall till Anakin Skywalker a k a Darth Vader. Och frågar man spelarna i Visby IBK så lär de hålla med gällande det sistnämnda skulle jag tro…  



*

Idag fick jag äran att via Stefan Edberg (som för övrigt levererar riktigt schyssta alster som VM-bloggare på magget)  vara med på oddssättarnas lunchinnebandy här på firman. Ett gladiatorspel med prison rules man mot man (småmål och tre mot tre) i en timme. Helt färdig med efterföljande eftersvett som inte gick av för hackor när man satt och pillade i sig en caesarsallad i matsalen efteråt.

*

Ikväll ska det första riktiga steget mot den svenska revanschen tas. Norge lär utgöra ett hot i ca en period om ens det.

Imorgon bär det dessutom av till Helsingfors för egen del. Misstänker att det kommer att bli något av en internationell firmafest med många bekanta nunor här och där. Sitter dessutom inne med extra plåtar till semifinalerna, tredjeprisfajten och finalen. Misstänker att man kommer att vara hyfsat poppis runt Hartwall Arena för alla utan biljetter som är där och läser just dessa rader…

*

Det här är festligt. Tror att undertecknad också tagit en tröja i ett handfull VM-lag trots att man är och förblir en industriback svenska mått mätt sätt. Å andra sidan fick man ju en inofficiell förfrågan från vårt östra grannland när det begav sig för 14 år sen...

Och däri ligger en liten utmaning för en sån som mig, eftersom Kent Göransson är ju en vältränad herre. How ´bout att vi mäter våra krafter i löpspåret under 2011? Kent, du kan få välja lopp eller tävling. Har vi en deal?


Med doft av plast,

Mika


Tror sånt här kallas visst för kvalitetstid

Att förlora är aldrig kul. Att torska tre på raken är fruktansvärt tärande. Och när tillvägagångssättet, dvs. som vi genomfört fajterna, till stora delar varit fullständigt crap så förstår ni säkert hur man mått innerst inne. Skulle kunna skriva en hel roman naturligtvis, men återigen gäller det att försöka låta bli.  Energin är i botten såväl hos mig som hos laget. Förhoppningsvis kan en veckas ledighet från gemensamma sammankomster ge tillbaka lite glöd och bring us back on track.


*

Matchen i lördags orkar jag inte ens analysera. Det mesta luktade morgonurin från vår sida tills vi i ren desperation och frustration börjar forcera våldsamt med ca tio minuter kvar. Det är väl dags då. Tror att grabbarna missförstått min gamla devis om att de flesta fajter avgörs sista tio… Man kanske ska ta och anlita en av lokalblaskornas sportjournalister? Andreas Hanson sätter ju huvet på spiken utan att undertecknad ironiserar.  

*

På fredag flyger jag och sportchefen till Helsingfors. Måste i ärlighetens namn erkänna att jag knappt följt VM så här långt. Hann glutta nån minut på webben igår mot Tyskland. Resultaten i gruppspelet är såklart skrattretande, men så här är det ju t ex i utebandyns mästerskap också. Och nånstans måste man börja. Blåbärsnationerna behöver dessa matcher för att utvecklas. Tror att vi inom en tioårsperiod ser en helt annan utväxling hos just dessa sk. B-nationer.

*

Med time off från schemalagda träningar får man plötsligt tid till en annat. Som att ha en myspys med mina två prinsessor. De senaste kvällarna har vi hunnit med en massa skojsimojs efter hämtningar på dagis och fritids. Vi har bl a lagat goda middagar med efterföljande efterrätter som tjejerna fått bestämma själv (och som fått ta lite tid att tillaga också). Dessutom har vi julpyntat i kåken och gossat in oss under täcket på kvällarna och läst sagor eller tittat på film. Tror sånt här kallas visst för kvalitetstid i ”normala” familjer…

*

Stämningen i Parken igår när FC Köpenhamn avancerade i CL verkade vara sisådär halvhyfsad. Tänk om man hade kunnat vara där och smyga omkring och insupa atmosfär med en Tuborg i ena nypan och en pölse i den andra?

*

Skön massmördarblick man sitter inne med i denna artikel. Bör nog förklara att bilden tagits på en föreläsning vill jag minnas. Försöker nämligen aktivt lyssna in en fråga från en av åhörarna.

*

Å andra sidan har man otroligt världsliga problem. Blir nästan pinsamt medveten om det när jag läser nedan oerhört starka öppningsrader från Helga Karlsson blogg:

"Den 18 januari 2010 hade jag precis vaknat efter en veckas vinterutbildning i fjällen när min pappa ringde. Min lillasyster, Anna, hade fått hjärtstillestånd. På en bråkdel av en sekund vändes mitt liv upp och ner."


Med doft av plast,

Mika

Inget nytt under solen

Cap har talat. Och han rör om i grytan. Intervjun skapade såklart många reaktioner från utomstående. Såväl positivt som negativt.

Artikeln är befogad. Det är dock inget nytt under solen för undertecknad. Påtalat detta sedan maj/juni. Skönt att nån annan tar bladet från mun. Helt rätt agerat. Det här tillhör dessvärre också till en lagkaptens uppgifter.  

Men. Vi har aldrig hycklat. Tvärtom. Vi har varit väldigt tydliga på t ex två punkter:

1.       Prestationen har inte varit tillfredställande under hösten (bortsett från enstaka perioder här och där).

2.       Vi jobbar fortsatt långsiktigt. Målet är och förblir SSL på två år, dvs. senast 2012.


*

Tillbringade gårdagen i spelarsamtal. Tog t o m ut en semesterdag för ändamålet. Är man dum i hela huvudet eller kallas det för nåt skönmålat i stil med "otroligt engagerad"? Ibland undrar jag dock om jag är riktigt frisk… Nåja. Resultatet av mötena hoppas jag ger utdelning. Gärna leverans redan nu på lördag.

*

Rena värmeböljan idag. Bara -2. Yihaaae! På med speedos.

*

Min forne förstacenter och asscap (då det begav) sig har korats till världens bäste igen. Helt rätt dessutom. Killen är ett unikum på alla plan. Ett föredöme som jag önskar alla spelare och coacher skulle få möjligheten att samarbeta med samt inspireras och lära sig av.

*

Det här tycker jag är intressant. Är den finska ledarstilen mer internationellt gångbar än den svenska? Debatten borde lyftas fram.

*

Och i Endre har man det oerhört tungt just nu… Rub it in. Bah!

*

Avslutar dagen till ära med att citera Mika Kohonens bevingade ord:
”Med juniorer vinner man juniormästerskap. Med seniorer vinner man seniormästerskap.”
Råkar dessutom veta att han syftar till beteende och mognad – och inte just ålder. Och det gör citatet till nåt förbannat sant i dess enklaste form.


Med doft av plast,

Mika


RSS 2.0